Laatste regionieuws

Pre Sail Kolhorn

Publicatiedatum: 13 maart 2017

Hoewel het nog ver weg lijkt komt 21 juni toch al snel dichterbij. De voorbereidingen van Pre Sail Kolhorn zijn inmiddels in volle gang.

Er is een werkgroep gevormd die gezamenlijk het programma van 21 juni vorm zal geven. Wij hopen eind deze maand een eerste opzet van het programma klaar te hebben.

De boten die worden verwacht

21 juni arriveren aan het begin van de middag de schepen van de Federatie Varend Erfgoed Nederland die gezamenlijk in konvooi naar Den Helder varen om daar deel te nemen aan Sail Den Helder. Halverwege maart zal bekend zijn hoeveel en welke schepen Kolhorn zullen aandoen.

Eind van de middag arriveert een tweede kleinere vloot sloepen in onze haven. Deze sloepen worden door Menken Maritiem BV, een van de sponsors van Sail, tijdens Sail ingezet als tenders om personen te vervoeren van en naar de Tall Ships. Op een boot na zal de werf haar volledige programma hier naar toe brengen. Een mooie kans om deze top sloepen eens van dichtbij te bekijken.

De Stichting Langedijk Waterrijk heeft laten weten met een vertegenwoordiging akkerschuiten naar Kolhorn te komen.

Wie doen er verder zoal mee?

Rondom en op het water zal het nodige te doen zijn. Van de volgende organisaties is, met nog een kleine slag om de arm, inmiddels bekend dat zij zullen meedoen. In willekeurige volgorde:

MM Sailing  Radiografisch bestuurde zeilboten. Bij voldoende deelnemers en goede weersomstandigheden zal er een wedstrijd gezeild worden.

Helderse Modelbouwvereniging. Leden van deze vereniging zullen scheepsmodellen laten zien. Als het enigszins mogelijk is, worden demonstraties op het water gegeven.

Roeivereniging De Kop uit Schagen zal boten presenteren en informatie geven over de verenig. Misschien kunt u ook eens aan boord stappen en zo actief kennismaken met de roeisport.

Windsurfschool “Leer Windsurfen” uit Lutjestrand is aanwezig om bezoekers kennis te laten maken met Stand Up Paddle (SUP).

De Aquaris en het Schager Zeemanskoor “Onder Zeil”. De Aquarius is het podium waarop het Zeemanskoor Onder Zeil zal optreden.

De Laurenskerk is geopend om bezoekers van het Pre Sail evenement kennis te laten maken met de kleurrijke geschiedenis van ons oude Zuiderzee-vissersdorp. Naast het bekijken van de kerk, uitleg over de restauratie van het orgel bestaat de mogelijkheid om onder begeleiding een rondwandeling door het dorp te maken.

Stichting Nachtmarkt Kolhorn stelt materiaal beschikbaar om verkeer en voetgangers in goede banen te kunnen leiden.

Peer en Co. en Partyboot De Koperen Hoorn en De Egelantier uit respectievelijk Den Oever,  Winkel en Kolhorn verzorgen 21 juni een bedrijfsarrangement tussen Noord Scharwoude en Kolhorn (varend) en tussen Kolhorn en Den Oever (oldtimer dubbeldekbussen). In Kolhorn wordt de gasten een barbecue aangeboden.

In Den Oever vindt eveneens een Pre Sail evenement plaats.

Hier arriveren schepen van over de Waddenzee en het IJsselmeer om daarna gezamenlijk naar Den Helder te varen.

Motorenmuseum Nieuwe Niedorp laat oude scheepsmotoren werkend zien. Voor de fijnproevers van oude dieseltechniek.

Markt op de Ansjoviskade.  De Ansjoviskade zal het toneel zijn van een kleine maar fijne markt. Wilt u hieraan deelnemen laat ons dat dan weten.

Helikopter rondvlucht boven Kolhorn. Tijdens de Pre Sail Kolhorn verzorgt Heli Flight helikopter rondvluchten boven ons mooie dorp. Altijd al eens het dorp van bovenaf willen bekijken? Dit is dan een unieke kans.

De gemeente Hollands Kroon is actief betrokken bij de voorbereidingen en ondersteunt Pre Sail Kolhorn van harte met middelen en mankracht.